Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011

Φόβος για «τσουνάμι» πτωχεύσεων

Ενώ πληθαίνουν οι εκτιμήσεις για πτωχεύσεις ναυτιλιακών εταιρειών λόγω της ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης χωρητικότητας που πλήττει τη διεθνή ναυτιλία, Ελληνες και Κινέζοι εξακολουθούν να μάχονται για τα πρωτεία σε επενδύσεις σε πλοία, νεότευκτα και από δεύτερο χέρι.

Χθες ήταν η σειρά της γερμανικής τράπεζας DVB, η οποία διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά δανειακά χαρτοφυλάκια αξίας 14 δισ. δολ., να διατυπώσει την εκτίμηση ότι πλοιοκτήτριες εταιρείες που έχουν στο στόλο τους πλοία τύπου handymax κινδυνεύουν με πτώχευση.

Μία εβδομάδα πριν ο κ. Χάρης Θεοχάρης, υπεύθυνος μεταφορών της δικηγορικής εταιρείας Norton Rose, είχε δηλώσει ότι εντός του 2012 τέσσερις τουλάχιστον ναυτιλιακές εταιρείες που είναι εισηγμένες σε διεθνή χρηματιστήρια κινδυνεύουν με πτώχευση.

Σε ό,τι αφορά ειδικά τα πλοία handymax η DVB επισημαίνει ότι οι ναύλοι τους θα παραμείνουν σε επίπεδα χαμηλότερα του λειτουργικού κόστους μέχρι και το 2014, με αποτέλεσμα εταιρείες που ελέγχουν μεγάλους στόλους με πλοία του τύπου αυτού να κινδυνεύουν με πτώχευση.

Στο μεταξύ, οι επενδύσεις στη ναυτιλία εμπεριέχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο, σύμφωνα με το ναυλομεσιτικό οίκο Golden Destiny, λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Ευρωζώνης.

Πέραν της πτώσης του ρυθμού αύξησης του παγκόσμιου εμπορίου, η νέα απειλή για τις ναυτιλιακές επενδύσεις είναι τώρα η έλλειψη χρηματοδότησης από τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

ΠΗΓΗ:Ναυτεμπορική
Μερική Αναδημοσίευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελάτε στο νέο μας site www.pireaspiraeus.com